مقالات سرور

کلاینت سرور چیست؟ راهنمای جامع معماری کلاینت سرور

کلاینت سرور چیست؟

پایه و اساس سیستم‌های مدرن شبکه، یک فرآیند متمرکز در قالب یک IT Framework است که به عنوان مدل کلاینت-سرور شناخته می‌شود.

برای بیش از 50 سال، سرورها ماشین‌ها و مکانیسم‌هایی برای پردازش درخواست‌های سمت کاربر و ارائه منابع دیجیتالی بوده‌اند. این درخواست‌ها شامل هر چیزی از یک سرچ در گوگل توسط گوشی هوشمند گرفته تا دسترسی یک کارمند از راه دور به اطلاعات محرمانه شرکت می‌باشد.

در هر دو مورد، دستگاه کاربر، درخواستی را به ماشین دیگری، مانند سرور شبکه می‌فرستد، که قبل از بازگرداندن پاسخ، همه اطلاعات را دریافت کرده، فیلتر و پردازش می‌کند، و تغییر مسیر یا هر مورد دیگری از این اقدامات را آغاز می‌کند.

این مقاله به همه چیزهایی که باید در مورد مدل کلاینت-سرور بدانید می‌پردازد.

مدل کلاینت سرور چیست؟

مدل کلاینت سرور یک معماری شبکه است که نحوه به اشتراک‌گذاری منابع و تعامل سرورها با دستگاه‌های درون شبکه را توصیف می‌کند. برای شرکت‌های مدرن و مراکز داده، بسیاری از سرورها فرآیندهایی مانند ایمیل، چاپ، اتصال به اینترنت، میزبانی برنامه و موارد دیگر را تسهیل می‌کنند.

مدل کلاینت سرور در واقع چگونگی ارسال درخواست توسط دستگاه‌های شبکه مانند ورک استیشن ها، لپ‌تاپ‌ها و دستگاه‌های IoT که کلاینت شناخته می‌شوند، به ماشین‌های شبکه یا نرم‌افزارهایی که قادر به تکمیل درخواست هستند که معروف به سرور هستند تعریف می‌کند.

اگرچه سرورها در طول تاریخ ابزارهای فیزیکی مانند سرورهای رک بوده‌اند، اطلاعات روز مراکز داده نشان می‌دهد که مدیران بطور فزاینده‌ای سرورهای مجازی را برای طیف وسیعی از بارهای کاری مستقر می‌کنند.

فروش سرور hp

اجزای یک مدل کلاینت سرور کدامند؟

تمام فریم ورک‌های مدل کلاینت سرور شامل سه جزء اصلی هستند: کلاینت‌ها، سرورها و دستگاه‌های شبکه‌ای برای اتصال کلاینت‌ها و سرورها به یکدیگر.

نمونه کلاینت ها نمونه سرور ها نمونه دستگاه های شبکه
workstation سرور دیتابیس hub
کامپیوتر ها (pc) DNS Bridge
لپ تاپ وب اپلیکیشن سرور سوئیچ
تبلت فایل سرور روتر (Router)
گوشی های هوشمند پروکسی سرور Gateway
دستگاه های IoT ماشین مجازی مودم (Modem)

کلاینت

زمانی شرکت‌ها بر ایستگاه‌های کاری (workstation) که یک سیستم عامل مشترک داشتند تکیه می‌کردند.

از آنجایی که کلاینت‌های شبکه به طور فزاینده‌ای از انواع دستگاه‌ها و سیستم‌عامل‌های ناهمگن هستند، سرپرستان مسئولیت بیشتری برای اطمینان از سازگاری دارند.

سرور

ماشین‌های بسیار متمرکز که منابع فناوری اطلاعات را به کلاینت‌ها ارائه می‌کنند، سرورهای فیزیکی، مجازی و مبتنی بر ابر هستند که در مراکز داده مدرن قرار دارند. سرورها مرجع مرکزی چندین فرآیند دیجیتال ضروری هستند که سازمان‌ها بر آن‌ها تکیه می‌کنند.

دستگاه‌های شبکه

این فریم ورک نیاز به دستگاه های شبکه فیزیکی یا بی سیم مانند هاب‌ها، سوئیچ ها و روترها برای اتصال سرورها، کلاینت‌ها و منابع دارد.

با برقراری ارتباط بین کلاینت‌ها و سرورها، مدیران می‌توانند نحوه درخواست دستگاه‌های سرویس گیرنده را پیکربندی کنند و سرورها را برای تکمیل وظایف خاص تعیین کنند.

مدل کلاینت سرور چگونه کار می‌کند؟

یک معماری کلاینت سرور عملیاتی فرآیند زیر را تسهیل می‌کند:

  1. مشتری یک درخواست را از طریق یک دستگاه فعال شبکه ارسال می‌کند.
  2. سرور شبکه درخواست را دریافت و پردازش می‌کند.
  3. سرور پاسخی را به کلاینت ارائه می‌دهد.

اگرچه ساده است، اما مدل کلاینت سرور بطور گسترده برای هر کسی که به دنبال درک شبکه های تحویل محتوا (CDN) یا مکانیک edge networking است، قابل اجرا و مرتبط است. با نزدیک‌تر شدن قابلیت‌های سرور به edge networking، فرآیند کلاینت سرور از نظر فیزیکی به کاربران نهایی نزدیک‌تر می‌شود.

چگونگی کارکرد کلاینت سرور

نمونه‌های مدل کلاینت سرور

ساده سازی ایمیل

ارتباطات برای سازمان‌های بزرگ ضروری است و نامه‌ها نمی‌توانند با سرعت و قابلیت اطمینان پست الکترونیکی رقابت کنند.

از طریق پروتکل هایی مانند IMAP، POP3 و SMTP، مدیران می‌توانند سیستمی را ایجاد کنند که ارتباطات ایمیل را تسهیل، ایمن و حفظ کند.

هنگام استفاده از حساب‌های ایمیل، کارکنان کلاینت‌هایی هستند که درخواست ارسال ایمیل، آپلود پیوست‌ها و ذخیره مخاطبین را در سرور ایمیل می‌دهند.

دسترسی به محتوای وب

هنگامی که یک شخص میخواهد به وب سایت خاصی دسترسی پیدا کند، URL را وارد می‌کند و مرورگر یک آدرس IP از دامین نیم سرور (DNS) درخواست می‌کند. سرور DNS یک آدرس IP برای شناسایی و تحویل نتایج به کاربر اختصاص می‌دهد.

با پیمایش به وب‌سایت، کلاینت محتوای وب را فعال می‌کند که کاربر فقط از طریق یک پاسخ HTTP ارائه شده توسط وب سرور می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد.

در این حالت، کاربر نهایی کلاینتی است که به محتوای دیجیتال دسترسی پیدا کرده است. سرور DNS و وب سرور اتصال به پایگاه داده‌ای که محتوای وب را میزبانی می‌کند را ایجاد و تسهیل می‌کنند.

مزایا و معایب مدل کلاینت سرور

مزایا معایب
دسترسی مرکزی و کنترل داده‌ها کنترل کمتر برخی از دستگاه‌های شبکه
سیستم کارآمد، مقیاس پذیر و سازمان یافته هزینه اولیه و اجرا
تعادل بار برای عملکرد بهینه تخصص فنی برای تعمیر و نگهداری مداوم
گزینه‌های افزونگی و بازیابی اطلاعات سرورهایی که در معرض خطر حملات DoS هستند
شبکه به هم پیوسته دستگاه‌ها

انواع مختلف معماری Client Server

چهار نوع فریم ورک کلاینت-سرور موجود، نشان دهنده چگونگی تکامل کلاینت سرور با سیر پیشرفت‌های شبکه است.

1Tier: All-in-One System

تمام تنظیمات پیکربندی client-server، رابط کاربری، منطق تجاری و منطق پایگاه داده بر روی دستگاه‌های شبکه در پایه معماری client-server قرار دارند. فریم‌ورک‌های 1tier اغلب به شبکه‌های کوچک‌تر محدود می‌شوند و شامل لایه‌های ارائه، کسب‌وکار و دسترسی به داده‌ها در یک دستگاه می‌شوند.

2Tier: Client and Server

معماری‌های 2Tier یک سرور را به ترکیب اضافه می‌کنند و لایه ارائه (presentation) را به یک رابط کاربری جدا می‌کنند، جایی که کلاینت درخواست‌هایی خارج از قابلیت‌های خود می‌دهد. کلاینت‌ها و سرورها منطق تجاری و دیتابیس بیشتری را در سطوح مختلف بکار می‌برند و به مدیران اختیارات بیشتری برای کنترل می‌دهند.

3Tier: Middleware

برای محافظت بیشتر و غنی‌سازی معماری 2Tier، این فریم ورک، میان‌افزار را بین لایه کلاینت (لایه ارائه یا presentation) و لایه سرور (لایه پایگاه داده) ترکیب می‌کند.

این لایه کاربردی یک لایه سوم را فراهم می‌کند که مدیریت پیچیده‌تر کسب و کار را امکان‌پذیر می‌کند. نمونه‌هایی از میان‌افزار مانند سرورهای برنامه‌های وب، افزایش فضای ذخیره‌سازی و امنیت را ارائه می‌دهند.

N-Tier: Multitier Architecture

N-Tier با استفاده از معماری 3Tier، استفاده بیشتر از میان افزار را برای تقسیم‌بندی ترافیک و توابع شبکه توصیف می‌کند. اگرچه این امر با پیچیدگی بیشتری همراه است، اما سازمان‌های مدرن به انعطاف‌پذیری، مقیاس‌پذیری و امنیت معماری‌های چند لایه نیاز دارند.

Peer-to-Peer در مقابل Client Server

اگرچه فریم ورک client-server محبوب‌ترین معماری توزیع شده است، رایج‌ترین جایگزین ذکر شده شبکه‌های همتا به همتا (P2P) است.

برخلاف معماری client-server، که یک جریان متمرکز از سرورهای سازمان به کارکنان، ذینفعان و مشتریان ارائه می‌دهد، p2p یک شبکه همتا به همتا غیرمتمرکز است. دستگاه‌های شبکه با یک سرور اختصاصی خاص هماهنگ نیستند. در عوض، شبکه‌های P2P شامل دستگاه‌های شبکه (کلاینت‌ها) معروف به گره‌ها (nodes) هستند که درخواست‌های سرویس را بین یکدیگر ارسال می‌کنند.

از آنجایی که شبکه‌های P2P مانند زنجیره‌های بلوکی به شیوه‌ای توزیع‌شده کار می‌کنند، اتصال برای عملیات‌ها (operations) بسیار مهم است. نسبت به شبکه‌های سنتی، گره‌ها تمایل به ناهمگنی بیشتری دارند و داده‌های کمتری را در سراسر شبکه به اشتراک می‌گذارند.

راه‌اندازی و نگهداری مدل client server گران‌تر است، اما قابلیت اطمینان و مقیاس‌پذیری فریم ورک متمرکز بطور مداوم نسبت به فریم ورک‌های همتا به همتا (P2P) بیشتر است.

معماری توزیع شده منتخب برای شرکت‌ها

با مزایایی مانند کنترل متمرکز داده، بالانس کردن حجم کار، امنیت بیشتر و افزونگی، مدل کلاینت سرور فریم‌ورکی تقریباً جهانی برای SMB‌ها تا سازمان‌های بزرگ است.

وقتی با شبکه‌های P2P مقایسه می‌شود، به راحتی می‌توان فهمید که چرا مدل client-server، عملیات دیجیتالی را برای شبکه‌ها تا این حد کاهش داده است. همانطور که سازمان‌ها رشد می‌کنند، برای حفظ زیرساخت فناوری اطلاعات و امنیت یکپارچگی داده‌ها به درستی، اتخاذ لایه‌های بیشتری از معماری کلاینت سرور ضروری است.

برای خدمت به میلیون‌ها مشتری و کلاینت‌ها در سطح جهان، شرکت‌ها به یک فریم‌ورک توزیع شده قوی نیاز دارند که فقط مدل client server ارائه می‌کند.

 

ایران اچ پی سرور بزرگ‌ترین عرضه کننده سرور و قطعات سرور از برند‌های معتبر بصورت اورجینال در ایران. جهت خرید سرور hp روی آن کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *